Profesori “stali u kraj” korištenju ChatGPT-a na ispitima

Profesori “stali u kraj” korištenju ChatGPT-a na ispitima

Proliferacija generativnih AI-ova poput ChatGPT-a utjecala je na mnoga područja društva, ne samo na obrazovanje, gdje studenti koriste chatbotove za varanje na ispitima. Sada fakulteti traže načine za testna pitanja i zadatke otporne na AI.

Timothy Main, profesor pisanja na koledžu Conestoga u Kanadi, ilustrirao je razmjere studenata koji varaju s chatbotovima rekavši za AP : “Davali su mi odgovori koji su glasili: ‘Ja sam samo jezični model umjetne inteligencije, nemam mišljenje o tome.’”

“Uhvatio sam ih na desetke”, rekao je. “Mi smo u punom stanju krize.”

Strah je da, iako učenici trebaju znati o generativnoj umjetnoj inteligenciji, pretjerano oslanjanje na sustave za proizvodnju posla spriječit će ih u usvajanju informacija i vještina učenja. Štoviše, pokazalo se da je nemoguće pouzdano otkriti je li tekst stvorio AI . OpenAI-jev vlastiti alat za otkrivanje zatvoren je ubrzo nakon lansiranja zbog niske stope točnosti.

Jedan od edukatora koji žele svoje tečajeve “zaštititi od ChatGPT-a” je Bonnie MacKellar, profesorica informatike na Sveučilištu St. Johns u New Yorku. Ona tjera studente u svom uvodnom tečaju da rukom napišu šifru, a papirnati ispiti računat će se za veći postotak ukupne ocjene.

“Doći će do velikog pomaka natrag na papirnate testove”, rekla je. “Čujem kolege na humanističkim kolegijima kako govore istu stvar: Vratili smo se knjigama.”

Bill Hart-Davidson, pomoćni dekan na Fakultetu za umjetnost i književnost Državnog sveučilišta u Michiganu, predlaže promjenu načina postavljanja pitanja kao jedno od mogućih rješenja. Primjer bi bio dati opis koji sadrži pogreške i zamoliti učenike da ih istaknu.

U siječnju, baš kad je ChatGPT počeo rasti, dužnosnici škole u New Yorku rekli su da AI alat neće biti dostupan putem okružne mreže ili uređaja. Do tog poteza došlo je zbog straha da bi ga studenti mogli koristiti za jednostavno pisanje eseja ili za varanje tijekom ispita.

IZVOR

Read More

Author: Frano Covic

Leave a Reply